Saturday, 15 September 2012

LEPAS UNISEL, KUIS PLAK?? PENDIDIKAN PERCUMA PADIA. PETUIHH!
Sebelum ini khalayak umum dikejutkan dengan pendedahan laporan audit tanggungan hutang RM54.86 juta yang sedang membebani Universiti Selangor (UNISEL) serta kegagalannya menyelesaikan tunggakan pembayaran berjumlah RM15 juta kepada kontraktor yang menguruskan penyelenggaraan dan operasi asrama pelajar.

Kini, satu lagi IPT milik kerajaan negeri Selangor iaitu Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) turut sedang menghadapi masalah yang hampir serupa, juga membabitkan isu kewangan.

Baki wang tunai RM20 juta dilaporkan sudah kering hingga menimbulkan keraguan dikalangan ramai kakitangannya terhadap kemampuan urus tadbir kerajaan PKR Selangor.

Mengikut beberapa sumber, sejak negeri itu diambil alih oleh gabungan pakatan pembangkang yang terdiri dari PKR, DAP dan PAS, KUIS terpaksa bergelut dengan cabaran untuk meneruskan operasinya berikutan keadaan kewangan yang semakin tenat.

Antara puncanya termasuklah peningkatan perbelanjaan dan kenaikan kos pengurusan disebabkan kemasukan ramai kakitangan baru yang mempunyai kaitan dengan parti politik, satu senario yang menyerupai dengan UNISEL.

Selain itu, jumlah pengambilan pelajar baru ke KUIS juga jatuh mendadak sekaligus menjejaskan aliran kewangan kolej itu.

Lebih perit lagi, ramai pensyarahnya yang berpengalaman telah meletakkan jawatan dan impaknya memberi kesan langsung terhadap mutu pendidikan.

Berikutan itu, kita menuntut penjelasan kukuh dari pihak pengurusan KUIS serta Menteri Besar, Khalid Ibrahim supaya tidak berlaku keributan berterusan dikalangan kakitangan dan pelajar di kolej itu.

Jangan nanti bila masalah sebegini semakin membarah seperti UNISEL tiba-tiba timbul pula cadangan pendek akal dari Menteri Besarnya untuk menggadaikan aset milik KUIS konon atas alasan untuk realisasikan pendidikan percuma.

- fuckatan rakyat ni mcm x peduli je psl pendidikan..die nk sume bdak2 jd politician kot..tarik student gi demo sane-sini je..

1 comment:

  1. Anak kami pernah masuk KUIS, lepas separoh semester dapat tawaran masuk IPTA buat Diploma. Kemudian kami mohon KUIS utk kurangkan yuran sebanyak RM3,000 (utk separuh semester) tapi ditolak. Yuran ini masih belum dibayar sebab anak akan masuk IPTA lain buat Ijazah pula, insya ALLAH.

    Inilah pusat pendidikan Islam yg mementingkan keuntungan dari masalah keluarga pelajar.

    Agaknya kerugian RM20 juta ini disebabkan doa keluarga pelajar KUIS seperti saya.

    Nani Cheras.

    ReplyDelete