Friday, 7 September 2012

Banjir di Serdang Bukti Kerajaan Pakatan Haram Selangor GAGAL!!


Pada 6 September 2012 (Selasa) rakyat Selangor telah digemparkan dengan sebuah kejadian banjir kilat yang besar melibatkan kawasan sekitar Kajang, Serdang dan Seri Kembangan. Menurut penduduk tempatan, ini bukan kali pertama kawasan-kawasan ini dilanda banjir kilat. Namun, kejadian 6 September 2012 merupakan yang paling teruk kerana air naik dengan begitu cepat dan mencecah kedalaman 1 meter. Para pelajar dan guru di dua buah sekolah di Taman Seri Serdang pula terperangkap dalam sekolah disebabkan kenaikan air dan terpaksa menunggu bantuan pasukan keselamatan.

Kasihan, kanak-kanak menjadi mangsa

Jika dilihat kembali, sejak Pakatan Haram memerintah Selangor pada 2008 sehingga kini, terlalu banyak kes banjir telah berlaku. Pada tahun ini sahaja, kes yang besar termasuklah di Hulu Langat dan Ampang (8 Mac 2012), Sepang (April 2012), Klang (30 Mac 2012), Batang Kali, Hulu Selangor (7 Mei 2012) dan yang terbaru pada 6 September 2012 seperti yang dinyatakan tadi. Semua melibatkan mangsa yang begitu ramai.


Gagal senggara longkang, kutip sampah punca banjir - Pian Hon

KUALA LUMPUR 6 Sept. - Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor diingatkan supaya tidak menuding jari kepada pihak lain berhubung kejadian banjir kilat terburuk yang melanda Serdang dan Kajang kelmarin.

Penyelaras Kawasan Parlimen Serdang, Datuk Yap Pian Hon berkata, sebaliknya kerajaan negeri perlu mengakui kesilapan sendiri kerana gagal menguruskan sistem saliran dan pengutipan sampah di kawasan terbabit yang sedikit sebanyak menjadi faktor penyumbang kepada berlakunya bencana itu.

Menurutnya, kawasan itu tidak pernah mengalami banjir ketika pentadbiran Barisan Nasional (BN) sebelum ini, tetapi berlaku ketika pentadbiran sekarang yang baru empat tahun memerintah.

"Sebelum ini, kerajaan BN telah berusaha mengatasi masalah banjir kilat terutama melibatkan kawasan Seri Kembangan melalui peruntukan sebanyak RM14 juta yang disalurkan kerajaan Persekutuan untuk kerja-kerja menaik taraf Sungai Kuyoh.
[Sumber]


Menurut penduduk tempatan lagi, punca kejadian banjir di Serdang ni adalah masalah sampah yang tidak dikutip.

Khalid Ibrahim selaku Menteri Besar Selangor sepatutnya bertanggungjawab terhadap bencana ini kerana ianya berpunca daripada kegagalan syarikat kroni miliknya menguruskan sampah yang begitu membimbangkan di Selangor.

Kalau dah sampah pun dikutip seminggu sekali, tidak mustahil jika ia akan menyumbatkan longkang-longkang yang ada di sekitar pekan Serdang dan mendatangkan mudarat kepada penduduk sekitar.

Khalid Ibrahim harus bertanggungjawab!!

[Sumber]


*Kerajaan Pakatan Haram gelojoh sangat nak kumpul kekayaan. Kebajikan rakyat tak dijaga. Haram jadah!!

No comments:

Post a Comment