Tuesday, 19 November 2013

Najib: Menghadapi Isu-Isu Utama GlobalisasiMenurut Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib Tun Razak, isu-isu utama yang akan dihadapi Malaysia kearah globalisasi ialah:

  1. Mengenalpasti kepentingan kesederhanaan dalam Islam,
  2. penglibatan golongan belia, dan
  3. menggalakkan penyertaan wanita dalam sektor ekonomi.
Isu-isu ini bukan sahaja bakal dihadapi oleh negara-negara berpenduduk majoriti Islam, namun turut memberi impak signifikan secara global. 

Penggunaan kekerasan dan kekejaman atas nama agama perlu ditentang dan dikutuk. Ini hanya akan memberi gambaran buruk serta mendatangkan impak kesan panjang yang negatif.

Selain itu penglibatan dan pemerkasaan golongan belia merupakan satu cabaran yang semakin meruncing terutama di negara-negara Islam dimana golongan belia merasakan mereka tiada tempat dalam menentukan halatuju negara. Ini akhirnya menyebabkan mereka melepaskan kesedihan dan kekecewaan mereka di Internet. Golongan bakal pemimpin negara ini perlu dipupuk dan diasuh dengan menjadikan agenda negara sebagai fokus utama.

Penglibatan dan penggalakkan wanita dalam sektor ekonomi berupaya merancakkan lagi sektor ekonomi dan menyumbang kepada pendapatan negara selain memupuk hak kesamarataan jantina.

Malaysia, menurut Najib, boleh menjadi negara Islam model dengan menampilkan keadaan moden, terbuka, demokratik dan berjaya .

RMK amat bersetuju dengan kenyataan Datuk Seri Najib ini. Semaju dan sehebat mana pun negara kita, Islam dan nilai-nilai keadilan perlu ditegakkan dan menjadi tonggak pembinaan dan pengukuhan negara.

No comments:

Post a Comment