Monday, 18 November 2013

CCTV Bakal Dipasang Di Hotspot Sekitar Lembah Klang

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan berita penculikan kanak-kanak berusia 20 bulan bernama Freddie yang diculik di rumahnya di Bangsar. Ini secara tak langsung membuktikan bahawa Bangsar sememangnya salah satu kawasan panas atau hotspot di Lembah Klang yang menjadi tumpuan penjenayah. 

Nasib baik Freddie ditemui kembali dalam keadaan sihat di Taman Tasik Titiwangsa dan dikembalikan ke pangkuan keluarganya selepas menerima rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Sehubung dengan ini Tan Sri Khalid Abu Bakar selaku Ketua Polis Negara mengumumkan pemasangan CCTV di hotspot-hotspot sekitar Lembah Klang dan tentunya meliputi Bangsar. Menurutnya juga kerajaan sudah pun menyediakan peruntukan untuk tujuan berkenaan di kawasan-kawasan tertentu.

RMK menyambut baik langkah pemasangan CCTV berkenaan. Langkah ini sedikit sebanyak dapat mencegah dan membantu pihak polis dan komuniti dalam memastikan persekitaran yang selamat dan aman. Walaubagaimanapun, CCTV hanya dapat membantu sehingga satu tahap sahaja. Orang ramai juga perlu memainkan peranan masing-masing dan tidak mengamalkan sikap individualistik semata-mata. Jangan hanya harapkan polis untuk memantau keadaan persekitaran serta mengenalpasti individu-individu tidak dikenali yang berkeliaran di kawasan kediaman. 

Ayuh, bersama kita ke arah komuniti perihatin dan masyarakat selamat!

No comments:

Post a Comment